Direct advies? Stuur een mail...

Energielabel voor huiseigenaren en van woning


De labelindeling voor woningen is bepaald door de bestaande woningvoorraad van een aantal jaren geleden in te delen in de labels A t/m G.

dakisolatieDe labelindeling voor woningen is bepaald door de bestaande woningvoorraad van een aantal jaren geleden in te delen in de labels A t/m G. Dit in tegenstelling tot het buitenland, dat veelal een energie neutrale woning het A label heeft gegeven en de bestaande voorraad nadien heeft ingedeeld tot de gangbare ‘G’. Door de keuze van destijds is er in Nederland een voorstel geweest het woninglabel uit te breiden met A+, A++ en A+++ (dit voorstel is geëffectueerd voor utiliteitsbouw maar heeft het voor de woningbouw niet gehaald). Een energie neutrale woning in Nederland heeft dus een label A, evenals een woning met een EPC van 0,4. Daarom is een Nederlands A label niet vergelijkbaar met een A label uit onze buurlanden.

Zoals gezegd is het voorlopige energielabel van een woning om te zetten in een definitief energielabel door aanvullende informatie te laten controleren door een deskundige. Deze zal op afstand met de door de woningeigenaar aangereikte aanvullende 10 kenmerken (zonnepanelen aanwezig? ander glas? HR-ketel? aanvullende isolatie? etc.), digitaal aan te leveren met een foto, of kopie van aankoop factuur e.d. een definitief label opstellen. Of iets goed functioneert (PV cellen met een onjuiste hoek op het westen renderen immers minder dan op het zuiden georiënteerd) of de isolatie wel goed is aangebracht (isolatie die nat is, of slecht aansluitende isolatie functioneert nauwelijks) wordt niet naar gekeken. Ofwel: de echte deskundigen hebben hun twijfels of het energielabel het beoogde doel zal bereiken. Of het meer is dan alleen een politieke oplossing om een boete uit Brussel te voorkomen, daar kunnen we alleen naar gissen.  



Datum: 06-02-'15

Terug naar overzicht